Cum tratăm transpirația excesivă?

Hiperhidoza sau transpirația excesivă reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare. Acest lucru are drept consecință o creștere a secreției sudoripare în exces față de cantitatea necesară termoreglării.

O picătură de transpirație înseamnă 99% apă, restul de 1% fiind urme de acid uric, amoniac, vitamina C și alte substanțe. Transpirația la om provine de la două tipuri diferite de glande sudoripare, care se află în stratul de piele numit dermă:

Glandele ecrine – Sunt numeroase, se găsesc în special pe palme, tălpi, picioare și frunte. Se deschid la suprafața pielii prin pori și produc transpirația ușoară care apare în zilele de vară.

Glandele apocrine – Se deschid în pori, dar mai ales în foliculii de păr, în special de la axile, scalp și zona inghinală. Produc transpirația care conține proteine și acizi grași, fiind mai densă. Această transpirație se declanșează și când ești foarte stresat sau experimentezi stări cu un impact puternic emoțional.

Tipuri de hiperhidroză

Hiperhidroza reprezintă de multe ori un simptom sau un efect al unor afecțiuni ascunse. Hiperhidroza prezintă trei forme: indusă emoțional care afectează palmele, picioarele, axilele; localizată sau generalizată. Hiperhidroza cauzează adesea un mare stres emoțional, dar și dificultatea exercitării activității profesionale. Această afecțiune are un impact negativ semnificativ asupra calității vieții pacienților, fiind un factor perturbator pentru aspectele sociale, profesionale, cât și pentru starea de bine generală a pacientului.

Hiperhidroza axilară este cel mai des tip întâlnit, prezentă în aproape 80% din cazuri, urmată de hiperhidroza palmară și plantară. Predispoziția genetică este prezentă în 30–50% din cazuri.

Tratamentul hiperhidrozei

În tratamentul transpirației excesive s-au încercat mai multe terapii locale, prin utilizarea de clorură de aluminiu (în diferite concentrații), talc și iontoforeză cu soluție salina de apă, dar cu o ameliorare nu foarte importantă și deloc susținută.

Cel mai eficient, sigur și minim-invaziv tratament rămâne injectarea de toxina botulinică sau botox în aria afectată, transpirația excesivă reducându-se până la dispariție. Efectul local al acesteia este reprezentat de inhibarea eliberării acetilcolinei la nivelul joncțiunii neuromusculare, prin care se blochează transmiterea nervoasă la nivelul glandei sudoripare, oprind astfel secreția acesteia.

Procedura de injectare cu toxină botulinică

Toxina botulinică acționează prin transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare prin inhibarea eliberării unui mediator chimic care este responsabil de stimularea în exces a glandelor sudoripare. Efectul tratamentului se realizează local și nu este dureros. Injecțiile cu toxină botulinică se realizează intradermic și este important ca substanța să fie distribuită uniform. Este important de reținut că acest tratament nu trebuie aplicat fără un consult de specialiate, pentru că așa cum am menționat anterior, hiperhidroza poate ascunde alte afecțiuni, probleme medicale iar această soluție doar elimină transpirația excesivă, nu rezolvă și problemele ce țin de organism.

Recomandări post-procedură

Specialiștii Swiss recomandă aplicarea unei creme de prevenire a echimozelor (spre exemplu, crema de arnică sau vitamina K topică) și comprese reci (fără a apasă prea tare) în primele 24h de la injectarea cu toxină botulinică.

La Swiss Estetix tratamentul hiperhidrozei se realizează prin injectarea toxinei botulinice la nivelul zonelor axiale, palmelor sau tălpilor doar de către medicii noștri specialiști în chirurgie estetică. Vă așteptăm la clinica Swiss pentru a trata problema transpirației excesive!

Vezi mai multe detalii aici -> Tratamentul hiperhidrozei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.