Interventiile estetice au cunoscut o evolutie puternica in ultimii ani, dar lucrurile nu au stat asa dintotdeauna. Procedurile si produsele folosite astazi au o istorie indelungata, fiind utilizate in scopuri total diferite la inceput.
O istorie mai putin cunoscuta a rinoplastiei
Prima rinoplastie din Europa a fost executată în familia Branca, în secolul al XV-lea. În secolele XVII-XVIII chirurgia plastică intră în declin, renăscând în India. Se folosea un pliu de piele coborât de pe frunte sau luat de pe braţ. În ciuda evoluţiei rinoplastiei, principiile au rămas aceleaşi, iar această evoluţie a însemnat şi dezvoltarea chirurgiei plastice.
Nasul a fost încă de demult considerat un semn al respectului şi al reputaţiei, probabil din cauza poziţiei sale centrale pe faţă. În 1845, în Germania, Dieffenbach a descris prima reducere estetică a unui nas mare. El a folosit incizia externă.
Aşadar, începând cu vremuri timpurii în India, unde s-au elaborat primele principii, până la finele secolului al XIX-lea reconstrucţia nazală şi implicit chirurgia plastică deja au căpătat baze solide, devenind astăzi una dintre cele mai populare ramuri ale medicinii moderne.
Botoxul, ideal pentru relaxarea muschilor
Știați ca toxina botulinica a fost folosită in scop terapeutic pentru prima data in 1977?
Toxina botulinica sau botoxul este o substanța derivata a bacteriei Clostridium Botulinum. In momentul in care este injectata in mușchi, aceasta are un efect local, blocând temporar transmiterea impulsurilor nervoase de la nervii faciali către mușchii din zona in care a fost injectata.
In ultimul timp, injectarea toxinei botulinice pentru tratamente estetice a luat un mare avânt. In prezent este folosit in medicina ca medicament relaxant muscular, pentru reducerea ridurilor și a transpirației excesive.
PRP, de la leziuni cronice, la un ten perfect
Terapia vampir, preferata vedetelor de la Hollywood a fost folosită la început pentru tratarea diverselor afecțiuni, precum luxații de genunchi și leziuni cronice ale tendoanelor.
Trombocitele regăsite in plasma și rezultatele in vindecarea leziunilor au venit ca o alternativa la fizioterapie, tratamentele medicamentoase sau metoda chirurgicală aplicată in mod normal. In prezent, terapia vampir este soluția pentru regenerarea parului, deteriorarea pielii, liniile fine de la colțurile gurii și pielea obosita, care are un aspect aspru.